Τροφή και COVID-19: τι πρέπει να γνωρίζετε!

Με την εμφάνιση του νέου κορονοϊού αυξάνονται συνεχώς οι ισχυρισμοί για τρόφιμα και συμπληρώματα που ενισχύουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα, καθώς και οι ανησυχίες μας σχετικά με το νέο ιό.  Στο παρόν άρθρο θα εξετάσουμε μερικές κοινές ερωτήσεις σχετικά με την τροφή.

Μπορώ να ενισχύσω το ανοσοποιητικό μου σύστημα μέσω διατροφής;

Όχι. Δεν μπορείτε να «ενισχύσετε» το ανοσοποιητικό σας σύστημα μέσω διατροφής και κανένα συγκεκριμένο φαγητό ή συμπλήρωμα δεν θα σας προστατεύσει από τον COVID-19.

Υπάρχουν πολλά θρεπτικά συστατικά με τεκμηριωμένο ρόλο στη σωστή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, ωστόσο κανένα μεμονωμένο τρόφιμο δεν υπερτερεί έναντι των άλλων. Ο Βρετανικός Σύλλογος Διαιτολόγων (BDA) ενθαρρύνει τη διατήρηση μιας ισορροπημένης διατροφής μέσω της κατανάλωσης ποικιλίας τροφών.

Πρέπει να πάρω συμπλήρωμα Βιταμίνης D;

Το 80-90% της συνολικής βιταμίνης D στο σώμα μας συντίθεται στο δέρμα μέσω της ηλιακής ακτινοβολίας ενώ το υπόλοιπο 10-20% το προσλαμβάνουμε από την τροφή. Ωστόσο, όσο είμαστε σε απομόνωση είναι πιο δύσκολο να έχουμε αρκετή έκθεση στον ήλιο για να καλύψουμε τις ανάγκες μας. Τι να κάνουμε λοιπον;

  1. Μπορείτε να φάτε τρόφιμα πλούσια σε βιταμίνη D:  μουρουνέλαιο, τα λιπαρά ψάρια (πχ σαρδέλα, ρέγκα), το συκώτι, ο κρόκος αβγού, τα  εμπλουτισμένα με βιταμίνη D προϊόντα (Εικόνα 1)
  2. Να περάσετε 15-30 λεπτά έξω στον ήλιο χωρίς αντηλιακό, βγαίνοντας στο μπαλκόνι ή στον κήπο σας ή περπατώντας (#6 στο 13033)
  3. Ίσως χρειαστείτε συμπλήρωμα βιταμίνης D, εάν ανήκετε σε ευπαθείς ομάδες αλλά μετά από συζήτηση με τον θεράποντα ιατρό σας και τον διαιτολόγο σας.
Καλές πηγές βιταμίνης D https://www.eufic.org/en/healthy-living/article/10-tips-to-eat-healthy-during-quarantine-or-isolation-covid-19

Μπορεί να μεταδοθεί ο COVID-19 μέσω της τροφής;

Όχι. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας τροφίμων (EFSA) δεν υπάρχουν προς το παρόν ενδείξεις ότι ο COVID-19 μεταδίδεται μέσω των τροφίμων ή συσκευασιών τροφίμων.

Αν και είναι απίθανο ο ιός να μεταδοθεί μέσω μολυσμένων τροφίμων, συνιστώνται πάντοτε καλές πρακτικές ασφάλειας των τροφίμων για να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος μεταδοτικών ασθενειών. Επομένως, συνεχίστε να ακολουθείτε γενικές συμβουλές για την ασφάλεια των τροφίμων όπως καλό πλύσιμο των χεριών, καθαρισμό επιφανειών, πλύσιμο φρούτων και λαχανικών πριν τα φάτε και διαχωρισμός ωμών από μαγειρεμένων τροφίμων.

Πηγές:

https://www.bda.uk.com/resource/covid-19-corona-virus-advice-for-the-general-public.html

https://www.eufic.org/en/food-safety/article/food-and-coronavirus-covid-19-what-you-need-to-know

http://www.efsa.europa.eu/en/news/coronavirus-no-evidence-food-source-or-transmission-route

Έφη Παρασκευουλάκου, Διαιτολόγος-Διατροφολόγος (BSc), Απόφοιτος Χαροκοπείου Πανεπιστημίου

eftparask@gmail.comΚαι μην ξεχνάτε. Λειτουργούμε χωρίς πανικό και υπεύθυνα.

Πολίτες που ανησυχούν ότι πάσχουν από λοίμωξη του αναπνευστικού (πυρετό ή/και βήχα ή/και δύσπνοια) και ήρθαν σε επαφή με πιθανό ή επιβεβαιωμένο κρούσμα ή έχουν ιστορικό ταξιδιού σε πληττόμενες χώρες θα πρέπει να επικοινωνούν με τον ΕΟΔΥ

Δεν θα πρέπει να επισκέπτονται ιδιωτικά ιατρεία, εφημερεύοντα νοσοκομεία, εξωτερικά ιατρεία κ.λπ. Ο ΕΟΔΥ θα μεριμνήσει για την διακομιδή τους σε νοσοκομεία αναφοράς του κορονοϊού. Χρήσιμες πληροφορίες εδώ.

Covid-19 | Σωστή ενημέρωση

Για πληροφορίες σχετικά με τον κορονοϊό καλέστε στη γραμμή 24ωρης λειτουργίας του ΕΟΔΥ: 1135

Χρήσιμα links: