Όλα όσα πρέπει να ξέρεις για την διαλειμματική δίαιτα

Εσύ έχεις ακούσει για τη διαλειμματική δίαιτα ή αλλιώς νηστεία (intermittent fasting); Είναι όντως το νέο ‘’ανατρεπτικό’’ μοντέλο διατροφής κατά της παχυσαρκίας; Μιλήσαμε με την διαιτολόγο – διατροφολόγο Ευγενία Κωστή για να μας λύσει όλες τις απορίες.

H διαλειμματική νηστεία είναι ένα νέο διαιτητικό μοντέλο που έχει αρχίσει να προσελκύει το ενδιαφέρον της επιστημονικής κοινότητας. Υπάρχουν διάφορα πρωτόκολλα αυτού του μοντέλου διατροφής. Τα πιο γνωστά είναι τα παρακάτω:

Σχήμα 1: Χρονικός Περιορισμός της λήψης τροφής (time restricted feeding)μέθοδος 16:8

Η κατανάλωση φαγητού γίνεται σε συγκεκριμένη χρονική περίοδο εντός 8 ωρών και τις υπόλοιπες 16 το σώμα βρίσκεται σε πλήρη νηστεία δηλαδή δεν υπάρχει πρόσληψη τροφίμων ή θερμιδογόνων ροφημάτων (εκτός από καφέ ή τσάι χωρίς ζάχαρη). Για παράδειγμα όταν ο διαιτώμενος θα ξεκινήσει να τρώει στις 12:00μμ το πρώτο του γεύμα, θα προσέχει το τελευταίο γεύμα να είναι στις 08:00μμ.

Σχήμα 2: Τροποποιημένο πρωτόκολλο νηστείας (Modified ADF)μέθοδος 5:2

Για πέντε ημέρες της εβδομάδας, ο διαιτώμενος τρώει κανονικά ενώ για δυο μη συνεχόμενες ημέρες περιορίζει αρκετά την ημερήσια ενεργειακή πρόσληψη (θερμίδες). Γι αυτές τις δυο μη συνεχόμενες ημέρες οι γυναίκες θα πρέπει να καταναλώνουν 500kcal/ημερησίως ενώ οι άνδρες 600kcalημερησίως.

Διαλειμματική νηστεία ή υποθερμιδική διατροφή

Λόγω του ότι η διαλειμματική νηστεία είναι ένα νέο μοντέλο, σίγουρα απαιτούνται περισσότερες επιστημονικές μελέτες που θα μας δείχνουν την αποτελεσματικότητα της σε σύγκριση με μια υποθερμιδική διατροφή. Βέβαια από τα λίγα διαθέσιμα δεδομένα φαίνεται ότι υπάρχει ισοδύναμη αποτελεσματικότητα ως προς την απώλεια βάρους.

Και ας μη ξεχνάμε ότι το βάρος μας και η απώλεια αυτού εξαρτάται από τον συνολικό αριθμό θερμίδων μέσα στην εβδομάδα και στο μήνα, στα πλαίσια πάντα ενός ισορροπημένου διαιτολογίου, ανεξάρτητα από τον καταμερισμό τους μέσα στην ημέρα