Χριστουγεννιάτικα γλυκά: Ποιο να διαλέξεις;

Λίγες μέρες μεσολαβούν ως τα Χριστούγεννα και η μάχη με τα μελομακάρονα και τους κουραμπιέδες έχει αρχίσει. Θα είναι όμως άνιση; 

Θα σκέφτεσαι και με το δίκιο σου: Είναι παντού, σε μαγαζιά, σε σπίτια, στη δουλειά, πώς να αντισταθώ! 

Αρχικά ηρέμησε και πάρε απόφαση πως δε θα αντισταθείς. Αυτό που έχεις να κάνεις είναι να διαχειριστείς με σύνεση αυτούς τους νέους, ή μάλλον παλιούς γνώριμους γλυκούς πειρασμούς, που ήρθαν πάλι και αυτά τα Χριστούγεννα για να σε αναστατώσουν.

Δες στον πίνακα που ακολουθεί στοιχεία για τη θρεπτική και θερμιδική αξία των Χριστουγεννιάτικων γλυκών ανά 50γρ (1 μέτριο)

 Θερμίδες και θρεπτικά συστατικάΚαλά νέαΚακά νέα
Μελομακάρονα  180kcal, 22g υδατάνθρακα, 9g λίπουςΜονοακόρεστα (ελαιόλαδο) και πολυακόρεστα (καρύδια) λιπαρά οξέα, βιταμίνη Ε (ελαιόλαδο) αντιοξειδωτικές ουσίες (μέλι)Απλά σάκχαρα (ζάχαρη, μέλι,αλεύρι). 
Κουραμπιέδες  230 θερμίδες, 24γρ υδατάνθρακα και 13γρ λίπουςΜονοακόρεστα λιπαρά, βιταμίνη Ε και ασβέστιο (αμύγδαλα)Κορεσμένα λιπαρά (βουτύρο) Απλά σάκχαρα (αλεύρι, ζάχαρη)
Δίπλες  50 γρ. περιέχει 120 θερμίδες, 21 γρ. υδατάνθρακες και 4 γρ. λιπαράΜονοακόρεστα λιπαρά (ελαιόλαδο), ω-3 και ω-6 λιπαρά οξέα, βιταμίνη Β6 και Ε (καρύδια)Απλά σάκχαρα (μέλι, αλεύρι) Κορεσμένα λίπη (τηγάνισμα)

Ποιο να επιλέξεις; Θερμιδικά είναι ανάλογα, ενώ ως προς την θρεπτική τους αξία το μελομακάρονο υπερτερεί. Aυτό βέβαια που θα προτείναμε είναι να επιλέξεις αυτό που τραβάει η όρεξή σου! Το να προσπαθήσεις να επιλέξεις ένα υποκατάστατο στη θέση του δικού σου αγαπημένου δεν είναι καλή ιδέα, αφού σίγουρα στο τέλος θα αναζητήσεις και την αυθεντική έκδοση του. 

Πότε να τα φας; Το πρωί,  γιατί 1ον  έχεις όλη την ημέρα να τα κάψεις, 2ον συνήθως μετά το απόγευμα οι άμυνές μας πέφτουν και γινόμαστε πιο επιρρεπείς στο να ξεφύγουμε.

Πως να τα φας; Συνόδευσε τα με κάποιο ακόμα τρόφιμο που θα σε κάνει να χορτάσει και θα έτσι θα σταματήσεις στο ένα (πχ χρησιμοποίησε γιαούρτι + μελομακάρονο).

Πόσα ανά ημέρα; Μια απάντηση που να ταιριάζει σε όλους δεν υπάρχει! Σε γενικές γραμμές, θα μπορούσε να είναι και καθημερινή, αρκεί η συνολική ενεργειακή πρόσληψη της ημέρας σου να ρυθμιστεί ανάλογα. Επειδή εμείς οι διαιτολόγοι έχουμε αδυναμία στο να εκπαιδεύεστε να βάζετε στόχους, θα μπορούσες να θέσεις ως στόχο: Όσο λιγότερα γλυκά μπορείς ανά εβδομάδα (ώστε να μη νιώσεις ότι στερείσαι), με μέγιστο το 1 γλυκό τη μέρα!

Καλές γιορτές με υγεία και χαρά! Και αν φας λίγο παραπάνω εν τέλει, να θυμάσαι πως όλα φτιάχνουν! Είναι στο χέρι μας!  

Tσιάπα Χριστίνα, BSc, MSc (cand.)

Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, Βιολόγος

Tηλ: 6906618136

emailxristina1865@yahoo.com