pilates fit spot 47

Yoga & Pilates: Η ιστορια τους και γιατι πρεπει να τα βαλεις στην ζωη σου

Η Yoga και το Pilates δεν είναι απλά δύο μέθοδοι προπόνησης, είναι πολλά παραπάνω. Και τα δύο κουβαλούν ενδιαφέρουσα ιστορία και εμείς στο Fit Spot 47 τα αγαπάμε τόσο που σου παρουσιάζουμε ένα αφιέρωμα και στα δύο. Παράλληλα έχουμε και μια προσφορά που τρέχει για μερικές μέρες για να γνωρίσεις την Yoga και το Pilates και να γίνει μέρος και της δικής σου ζωής.

Yoga: 5000 χρόνια ιστορίας για μια ολόκληρη φιλοσοφία ζωής

Η Yoga είναι μία φυσική, νοητική και ψυχική πρακτική ή μαθητεία που προέρχεται από την Ινδία. Ποιος είναι ο πρώτος αλήθεια που εξασκήθηκε στη Yoga, πραγματικά χάνεται στα βάθη του χρόνου, αλλά οι ρίζες της Yoga μπορούμε να πούμε ότι φτάνουν έως και 5.000 χρόνια πίσω στην ιστορία του ανθρώπου. Η παλαιότερη γραπτή αναφορά πάνω στην Yoga του Ινδικού πολιτισμού βρίσκεται στις Βέδες οι οποίες είναι μια συλλογή από ύμνους και τελετουργικά 3.000 ετών. Η Yoga των Βέδων γνωστή και ως Αρχαϊκή Yoga επικεντρώνεται στην ιδέα της επανένωσης του θεατού και υλικού κόσμου με τον αθέατο και πνευματικό κόσμο. Προκείμενου να επιτευχθεί αυτός ο σκοπός ήταν απαραίτητο να αναπτυχθεί η ικανότητα του νου να εστιάζει σε υψηλά επίπεδα. Αυτή η εσωτερική εστίαση ως μέσο για να ενισχυθεί η αισθητήρια και ανθρώπινη δυνατότητα είναι η ρίζα όλων των μορφών Yoga. Η Yoga στην επόμενη περίοδο της, από το 2.000 π.Χ. μέχρι το 200 π.Χ. αρχίζει να βρίσκει τη μορφή της. Τότε είναι που η Yoga και οι διδασκαλίες της άρχισαν να διαδίδονται από το δάσκαλο (guru) στο μαθητή (sadhaka) και η σύλληψη ενός ιδιαίτερου συστήματος σκέψης άρχισε να σχηματίζεται.

Λίγο μετέπειτα είναι που η κλασσική Yoga όπως ονομάζεται κάνει την εμφάνισή της. Η Yoga των οκτώ πτυχών που περιγράφεται στις Sutras (Σούτρες) του Patanjali παίρνει την μορφή της πιθανότατα ανάμεσα στο 100 Μ.Χ. έως 200 Μ.Χ. και αποτελούνται από 195 επιγράμματα – λόγια σοφίας. Στην αμέσως επόμενη περίοδο, η Yoga αρχίζει να ασχολείται περισσότερο με το σώμα μιας και οι yogis του παρελθόντος έστρεψαν όλη την ενέργειά τους στη προσήλωση και το διαλογισμό. Η νέα γενιά των yogis εντούτοις, ανέπτυξε ένα σύστημα όπου διαφορετικές ασκήσεις – από κοινού, βαθιές αναπνοές και διαλογισμός – θα βοηθούσαν να κρατηθεί το σώμα νέο, υγιές και θα παράτεινε τη ζωή. Η Yoga έφτασε στην Αμερική στις αρχές του 19ου αιώνα και από εκεί η δημοτικότητα της εκτοξεύθηκε. Συγκεκριμένα έγινε ευρέως γνωστή στο αμερικανικό πλήθος όταν η Indra Devi ρωσικής καταγωγής, αποκαλούμενη και ως ‘η πρώτη κύρια της Yoga άνοιξε μια σχολή Yoga στο Hollywood το 1947. Δίδαξε αστέρες του κινηματογράφου και εκπαίδευσε εκατοντάδες άλλους δάσκαλους. Στα μέσα της δεκαετίας του ’60 η Yoga έγινε ακόμα πιο δημοφιλής όταν ο Yogi Maharishi Mahesh δίδαξε στο γνωστό συγκρότημα Beatles τον υπερβατικό διαλογισμό. Πολλοί άλλοι καλλιτέχνες και μουσικοί όπου επηρεάστηκαν άρχισαν να επιδίδονται και να αποδέχονται τη Yoga. Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του ’60 και της δεκαετίας του ’70 η Yoga έγινε ένας τρόπος ζωής για πολλούς ανθρώπους που ζουν στο δυτικό κόσμο και σήμερα πάρα πολύς yogis σε όλο τον κόσμο έχουν αλλάξει την ζωή τους μέσα από την Yoga.

Pilates: Η Yoga της Δύσης

Το Pilates ως μέθοδος άσκησης που περιλαμβάνει πάνω από 500 ασκήσεις, έχει με την αποτελεσματικότητά της, βοηθήσει και έχει κερδίσει εδώ και ογδόντα χρόνια την εμπιστοσύνη εκατομμυρίων ανθρώπων.Ο Joseph Pilates, ανέπτυξε στα τέλη της δεκαετίας του ΄20 ένα σύνολο ασκήσεων που σαν άξονα έχει τον συντονισμό του σώματος και του νου.

Η ζωή του Joseph Pilates

Ο Τζόζεφ Ουμπέρτους Πιλάτες γεννήθηκε το 1880 στο Μένκενγκλάντμπαχ, της Γερμανίας από πατέρα Ελληνικής καταγωγής και μητέρα Γερμανίδα. Ο πατέρας του ήταν πολυβραβευμένος γυμναστής και η μητέρα του ασχολούνταν με ολιστικές θεραπείες (όχι στα τεχνητά φάρμακα, όχι στις εγχειρήσεις). Ως παιδί συχνά έπεφτε θύμα bullying, εξαιτίας δύο γεγονότων: του επωνύμου του (Πόντιος Πιλάτος) και του γεγονότος ότι ήταν ιδιαίτερα φιλάσθενος και ταλαιπωρούνταν από άσθμα, ρευματικά και ραχίτιδα (η ραχίτιδα προκαλείται από την έλλειψη βιταμίνης D, έχει σχέση με τα πόδια περισσότερο παρά με την ράχη). Από πολύ μικρός και χάρη στο backround των γονιών του, αγωνίστηκε να ξεπεράσει τα «μειονεκτήματά» του. Ξεπέρασε την ραχίτιδα κάνοντας ασκήσεις στην ύπαιθρο με τα εσώρουχα, οι ασκήσεις στον καθαρό αέρα τον γιάτρεψαν από το άσθμα και τον ρευματοειδή πυρετό. Γρήγορα έφτασε στο συμπέρασμα, ότι όλα τα δεινά της υγείας μας προκαλούνται από την κακή στάση του σώματος, την προβληματική αναπνοή και τον μοντέρνο τρόπο ζωής. Άρχισε λοιπόν να κινείται προς την δημιουργία μιας σειράς από ασκήσεις, ώστε να διορθώσει την στάση του σώματος, τον συντονισμό, την δύναμη, την ευλυγισία και την ισορροπία. Το 1912 πήγε στην Αγγλία για μετεκπαίδευση στο μποξ ενώ έφτασε στο σημείο να προσληφθεί από την Scotland Yard, ως εκπαιδευτής στην αυτοάμυνα.

Even if you follow no other instructions, learn to breath correctly.

Όμως τον πρόλαβε ο Ά Παγκόσμιος Πόλεμος και φυλακίστηκε. Εκεί βοηθούσε τους φυλακισμένους, να διατηρήσουν την υγεία τους κάτω από τις άθλιες συνθήκες της φυλακής. Κάποιοι αιχμάλωτοι ήταν καθηλωμένοι στο κρεβάτι και δεν μπορούσαν να συμμετάσχουν στις ασκήσεις του. Ο Τζόσεφ τότε, έβγαλε ελατήρια από τα κρεβάτια και τα έδεσε στα κεφαλάρια! Έτσι οι κατάκοιτοι αιχμάλωτοι γυμνάζονταν και ο Πιλάτες ανακάλυψε τις αντιστάσεις με ελατήρια! Με «κάποιον μαγικό τρόπο» κατά την διάρκεια της μεγάλης επιδημίας γρίπης του 1918, κανένας πολίτης ή στρατιώτης αιχμάλωτος στο στρατόπεδο συγκέντρωσης που βρίσκονταν υπό την επίβλεψή του, δεν έχασε την ζωή του. Μετά τον πόλεμο, ο Τζόζεφ Πιλάτες επέστρεψε στην Γερμανία. Εκεί, καθώς τα εκπληκτικά του αποτελέσματα με τους Γερμανούς αιχμάλωτους είχαν γίνει γνωστά, προσελήφθη από τον Κάιζερ ως εκπαιδευτής της Μυστικής Αστυνομία με έδρα το Αμβούργο. Παρόλα αυτά όταν είδε ότι η πολιτική κατάσταση στην μεσοπολεμική Γερμανία δεν τον εξέφραζε, έφυγε και το 1925 αποφάσισε να μεταναστεύσει στην Αμερική. Στο ταξίδι μάλιστα γνώρισε και την γυναίκα που θα τον συντρόφευε στην υπόλοιπη ζωή του: την παιδαγωγό Κλάρα.

Το 1926 άνοιξαν μαζί το πρώτο τους studio (Body Contrology Studio) στην 8η λεωφόρο, στο Manhattan της Νέας Υόρκης. Το studio του βρισκόταν δίπλα από το Broadway, και κάπως έτσι πολλοί ηθοποιοί και χορευτές τον εμπιστεύτηκαν, ενώ γνωρίστηκε και συνεργάστηκε με διάσημους χορογράφους της εποχής. Ιδιαίτερα οι χορευτές, έχοντας συχνούς τραυματισμούς, αγάπησαν την μέθοδό του από την πρώτη στιγμή. Το 1966 κατά την διάρκεια μιας πυρκαγιάς στο κτίριο που στεγάζονταν το studio, τραυματίστηκε σοβαρά στην προσπάθειά του να σώσει ότι μπορούσε από την καταστροφή. Ένα χρόνο μετά πέθανε και η Κλάρα ανέλαβε το στούντιο για άλλα 10 χρόνια. Παιδιά μπορεί να μην απέκτησε, αλλά οι μαθητές του γνωστοί ως «the Elders», που ανέλαβαν το έργο του το διέδωσαν σε όλο τον κόσμο.

«ειμαστε τοσο νεοι, οσο νεα ειναι η σπονδυλικη μας στηλη».

O Pilates πίστευε ότι για να είμαστε ευτυχισμένοι, είναι απαραίτητο να κατακτήσουμε τον έλεγχο του σώματός μας. Ανέπτυξε την μέθοδό του, που ο ίδιος είχε ονομάσει Contrology, με το όραμα της αφομοίωσης αυτού του τρόπου άσκησης στην καθημερινότητά μας κάτι που θα επιτυγχανόταν μέσω της σωματικής, πνευματικής και ψυχικής ισορροπίας. Η Σταθεροποίηση, ο Έλεγχος, η Συγκέντρωση, η Ροή της Κίνησης, η Αναπνοή και η Ακρίβεια στην κίνηση είναι οι αρχές στις οποίες στηρίζεται η Μέθοδος για να δημιουργήσουμε μυική μνήμη και να αποκτήσουμε πνευματική και φυσική ισορροπία, ευθυγραμμισμένη στάση σώματος, αντοχή, ενδυνάμωση, ελαστικότητα, μεγαλύτερη κινητικότητα, αυτογνωσία και να παραμείνουμε νέοι μια και όπως έλεγε ο Pilates