Χριστουγεννιατικα tips για την διατροφη μας στις γιορτες

Τα Χριστούγεννα έφτασαν και αυτή είναι μια περίοδος που κυριαρχούν δύο πράγματα. Οι πολλές έξοδοι και τα πολλά τραπέζια με φαγητό. Ακόμα όμως και αυτές τις μέρες που οι πειρασμοί είναι παντού τριγύρω μας υπάρχουν τρόποι να μείνουμε σε φόρμα και να μην παρεκτραπούμε.

Εμείς μιλήσαμε με την διατροφολόγο μας Προύντζου Ειρήνη η οποία μας είπε 10 tips που πρέπει να ακολουθήσουμε αυτές τις γιορτές. Ακολουθήστε τα ώστε να μην έχετε τύψεις μετά τις γιορτές. Και μην ξεχνάτε ότι η γυμναστική δεν είναι υποχρέωση αλλά ένας τρόπος να γεμίζεις την μέρα σου και να φτιάχνεις την διάθεσή σου.

  • Αποφεύγουμε να μένουμε όλη τη μέρα νηστικοί όταν γνωρίζουμε ότι θα παρευρεθούμε σε ένα εορταστικό τραπέζι και προκειμένου να μετριάσουμε την πείνα μας, τρώμε ένα ελαφρύ σνακ ή 1-2 φρούτα λίγη ώρα νωρίτερα.
  • Κάντε συνειδητή επιλογή του φαγητού που θα βάλετε στο πιάτο σας αποφεύγοντας τα τηγανητά, τα πλούσια σε λίπος dressings και τα “βαριά” κρέατα όπως τα λουκάνικα, αφαιρέστε το ορατό λίπος από το κρέας και βάλτε μέτρο στην ποσότητα που θα καταναλώσετε.
  • Τρώμε αργά για να διευκολύνουμε την πέψη αλλά και για να αισθανθούμε τον κορεσμό.
  • Συνοδεύουμε πάντα το γεύμα μας με σαλάτες λαχανικών έτσι ώστε να αποφύγουμε την υπερκατανάλωση φαγητού και να χορτάσουμε πιο γρήγορα με τη βοήθεια της σαλάτας.
  • Αποφεύγουμε το τσιμπολόγημα και το φαγητό στα όρθια και σερβίρουμε στο πιάτο μας το φαγητό που πρόκειται να φάμε.
  • Καλό θα ήταν να αποφύγουμε το ψωμί. Το εορταστικό τραπέζι περιέχει ποικιλία εδεσμάτων οπότε το ψωμί είναι περιττό να καταναλωθεί. Ένα μικρό κομμάτι πίτα ή λίγες πατάτες φούρνου είναι καλές εναλλακτικές.
  • Αποφύγετε την υπερκατανάλωση αλκοόλ και επιλέξτε 1 ποτήρι κρασί ή 1 μπύρα για να συνοδεύσετε το φαγητό σας. Μην αναμειγνύεται αλκοόλ με ζαχαρούχα ποτά ή αναψυκτικά και ξηρούς καρπούς. Μην ξεχνάτε να πίνετε πολύ νερό
  • Προσπαθούμε να έχουμε ένα ισορροπημένο ενεργειακό ισοζύγιο. Αυτό σημαίνει ότι εάν κάποια μέρα επιβαρύνουμε τον οργανισμό μας με περισσότερο φαγητό ή/και ποτό, την επόμενη μέρα ακολουθούμε λιτή διατροφή και αποφεύγουμε να μείνουμε όλη τη μέρα νηστικοί.
  • Αν και οι διακοπές ταυτίζονται με την ξεκούραση, μια ήπια σωματική δραστηριότητα όπως το περπάτημα θα μας βοηθήσει να διατηρήσουμε το βάρος μας και ταυτόχρονα θα μας προσφέρει θετική ενέργεια.
  • Η σωματική άσκηση αποτελεί σε ένα βαθμό το “αντίβαρο” στην αυξημένη κατανάλωση φαγητού και γλυκών στη διάρκεια των γιορτών. Δεν θα πρέπει όμως να δημιουργείται η ψευδαίσθηση ότι με ένα απλό περπάτημα θα καταφέρουμε να “κάψουμε” τις θερμίδες ενός πλούσιου γεύματος γιαυτό και η ισορροπημένη διατροφή αποτελεί μονόδρομο για να διατηρήσουμε τη “γραμμή” μας που με προσπάθεια καταφέραμε να αποκτήσουμε.

Προύντζου Ειρήνη

Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

Τηλ. Επικοινωνίας: 6973021412