Τα πολύπλευρα οφέλη της άσκησης στα παιδιά

Το Fit Spot 47 υποστηρίζει τα πολύπλευρα οφέλη της άσκησης για τα παιδιά κάθε ηλικίας. Κάθε παιδί θα πρέπει να βάλει την σωματική δραστηριότητα στην ζωή του από μικρή ηλικία και υπάρχουν σημαντική και σοβαροί λόγοι για αυτό. Τα παιδικά προγράμματα του Fit Spot 47 προσπαθούν να βάλουν την άσκηση στην ζωή των μικρών μας φίλων με προγράμματα που θα τους κεντρίσουν το ενδιαφέρον και θα τα αγαπήσουν με κεντρικό γνώμονα την διασκέδασή τους.

Πριν όμως παρουσιάσουμε τα προγράμματά μας, ας αναλύσουμε λίγο τα πολύπλευρα οφέλη που έχει η σωματική δραστηριότητα από τις μικρές ηλικίες και οι λόγοι που οι γονείς πρέπει να την εντάξουν στην ζωή των παιδιών του σε καθημερινή βάση.

Δημητρης Αθανασοπουλος

Owner - Personal - Cross Functional Trainer

Γιωργος Γιαννου

Owner - Group trainer

Σύμφωνα με τους γυμναστές μας, Γιώργο Γιάννου (πτυχιούχο ΤΕΦΑΑ / προπονητή ακαδημιών ποδοσφαίρου) και τον Δημήτρη Αθανασόπουλο (προπονητή κολύμβησης παιδικών προγραμμάτων) είναι αποδεδειγμένο ότι η σωματική δραστηριότητα προσφέρει σημαντικά οφέλη στα παιδιά, τα οποία δεν περιορίζονται στη σωματική ανάπτυξη και μόνο, αλλά περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων και σημαντικά ψυχικά και κοινωνικά οφέλη. Ας τα δούμε ένα ένα.

Οφέλη στην υγεία 

Η σωματική άσκηση από την πρόωρη ηλικία έχει αποδειχθεί ότι βοηθάει τα παιδιά να αναπτύξουν ένα υγιές μυοσκελετικό και καρδιαγγειακό σύστημα. Δυναμώνουν τα οστά, οι μύες και οι αρθρώσεις και παράλληλα βοηθούν την καρδιά και τους πνεύμονες. Ένα ακόμα όφελος είναι ότι τα παιδιά μαθαίνουν να ελέγχουν καλύτερα το σώμα τους και τις κινήσεις τους ενώ μέσα από την όλη διαδικασία διατηρούν φυσιολογικό βάρος και ενισχύουν το ανοσοποιητικό τους σύστημα.

Οφέλη στην ψυχολογία 

football development fitspot47

Στα παιδιά που ασκούνται συστηματικά έχει παρατηρηθεί αισθητή βελτίωση στον έλεγχο του άγχους, μιας και η άσκηση είναι ένα κατεξοχήν μέσο ψυχαγωγίας και εκτόνωσης, το οποίο μειώνει σημαντικά το συγκεκριμένο αίσθημα. Η άσκηση βοηθάει σημαντικά στην μείωση του άγχους αλλά και άλλων ψυχολογικών συμπτωμάτων που μπορεί να εμφανίσουν τα παιδιά σε κάθε ηλικία.

Οφέλη στις σχολικές επιδόσεις

Αυτό το όφελος συνδέεται άμεσα αλλά και έμμεσα με το προηγούμενο. Η άσκηση βελτιώνει την σχολική επίδοση των παιδιών αφού παράμετροι όπως η καλύτερη οξυγόνωση του εγκεφάλου, βελτιώνουν την μνήμη αλλά και την συγκέντρωση. Επίσης η συμμετοχή σε ομαδικά αθλήματα μαθαίνει στα παιδιά το να ακολουθούν κανόνες και οδηγίες. Όλα αυτά έχουν ως αποτέλεσμα τα παιδιά που ασκούνται να έχουν καλύτερες επιδόσεις σύμφωνα με στατιστικές.

Οφέλη στην κοινωνικοποίηση 

Τέλος, η σωματική δραστηριότητα βοηθάει τα παιδιά και σε κοινωνικό επίπεδο. Η συμμετοχή σε ομαδικές δραστηριότητες και αθλήματα βοηθά στην κοινωνικοποίησή τους αλλά και στην αυτοπεποίθησή τους αναπτύσσοντας παράλληλα και την ομαδικότητά τους. Επίσης η άσκηση έχει ως αποτέλεσμα στην κρίσιμη περίοδο της εφηβείας τα παιδιά να απομακρυνθούν από επιβλαβείς συνήθειες όπως το τσιγάρο και το αλκοόλ λόγω της ενασχόλησής τους με αθλητικές δραστηριότητες.

Συμπέρασμα

Όπως μας αναφέρουν οι γυμναστές μας, προτείνεται μία ώρα άσκηση ημερησίως η οποία θα έχει αερόβιες δραστηριότητες. Τα παιδιά πρέπει από την ηλικία των τριών να έχουν πρόσβαση στις πρώτες τους δραστηριότητες ενώ από την ηλικία των 6 μπορούν να συμμετέχουν σε ομαδικά προγράμματα. 

Εμείς εδώ στο Fit Spot 47 έχουμε μια ποικιλία σε παιδικά προγράμματα.

Από το Kids Yoga και το Mini Junior Cheerleading για τις πολύ μικρές ηλικίες μέχρι Junior Cheerleading και Football training για τις πιο μεγάλες.

Ο ρόλος των γονιών 

Ελάτε στο Fit Spot 47 μαζί με τα παιδιά σας. Σημαντικός είναι και ο ρόλος των γονιών όχι μόνο στην προφορική ενθάρρυνση για συμμετοχή σε αθλητικές δραστηριότητες αλλά και δίνοντας το παράδειγμα συμμετέχοντας και εκείνοι σε δραστηριότητες. Ρωτήστε μας για τα συνδυαστικά προγράμματα γονιών και παιδιών και την ευελιξία που υπάρχει στο ωράριο. 

Να θυμάστε πάντα ότι οι γονείς θα πρέπει πάντα να ενθαρρύνουν τα παιδιά να ασκούνται και να αποτελούν οι ίδιοι πρότυπα μιας δραστήριας και υγιούς στάσης ζωής. Αυτό είναι προς όφελος της υγείας όλων!