Ο κορονοϊός είναι μια πραγματικότητα στις ζωές μας και για αυτό πρέπει να προσέχουμε. Εχθές ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε ότι ο κορονοϊός αποτελεί παγκόσμια πανδημία. Τα κρούσματα στην Ελλάδα αυξάνονται αλλά αυτή είναι η στιγμή να φερθούμε όλοι υπεύθυνα σαν πολίτες απέναντι στο κοινωνικό μας σύνολο.
Εμείς σαν Fit Spot 47 ακολουθούμε τις συστάσεις του υπουργείου υγείας. Όπως ανεφερε σήμερα (12/3) “Το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε την αναστολή της λειτουργίας των δικαστηρίων, των γυμναστηρίων, των κέντρων διασκέδασης, των θεάτρων και των κινηματογράφων”. Ως συνέπεια αυτής της οδηγίας το Fit Spot 47 θα παραμείνει κλειστό για τις επόμενες 14 ημερες. Οι συνδρομές όπως είναι αυτονοητο θα μετατεθούν για όταν ανοίξουμε ξανά οποτε και θα ενημερωθείτε. Ευχαριστούμε για την κατανόηση και είναι μια στιγμή που πρεπει όλοι να φερθούμε υπεύθυνα και να ακολουθησουμε τις οδηγίες των επιστημόνων. Χρειάζεται ευθύνη και σύνεση από όλους μας
Ο δεκάλογος προφύλαξης από τον κορονοϊο
Ο Μανώλης Κέλλης είναι καθηγητής της επιστήμης των υπολογιστών και μέλος του Εργαστηρίου Επιστήμης Υπολογιστών και Τεχνητής Νοημοσύνης (CSAIL) του ΜΙΤ καθώς και του Ινστιτούτου Broad. Με μια ανάρτησή στον προσωπικό λογαριασμό του στο Facebook δίνει τον εξής δεκάλογο πρόφύλαξης από τον COVID-19.
Διαβάστε εδώ την απόδοση στα ελληνικά από το popaganda.gr
Επίσης διαβάστε εδώ ένα άρθρο του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών με ερωτήσεις και απαντήσεις σχετικά με τον κορονοϊό, καθώς και περαιτέρω συμβουλές.
Πως η άσκηση θωρακίζει τον οργανισμό;
Σε προηγούμενο άρθρο μας είχαμε μιλήσει με την Χριστιάνα Λέκκα για το πώς η άσκηση σχετίζεται ακόμα και με την πρόληψη του καρκίνου. Όμως η άσκηση μας βοηθάει να αρρωσταίνουμε και λιγότερο ενισχύοντας το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Συγκεκριμένα μία έρευνα του «Royal College of General Practitioners» σε 1.000 εθελοντές και διαπιστώθηκε ότι οι ενήλικες εμφανίζουν κρυολόγημα ή κάποια ίωση από δύο έως πέντε φορές ετησίως. Η ίδια έρευνα έδειξε ότι ο αριθμός ήταν μειωμένος στα άτομα που γυμνάζονταν συστηματικά, σε αντίθεση με όσους είχαν πιο καθιστικό τρόπο ζωής. Τα συμπτώματα και τα ποσοστά, όπως και ο χρόνος ανάρρωσης μειώθηκαν σε συνολικό ποσοστό του 41% για όσους ασκούνταν έντονα και του 31%για όσους ακολουθούσαν ήπιας μορφής άσκηση.
Όπως εξηγεί ο καθηγητής ανοσολογίας στο «Appalachian State University» των ΗΠΑ: «Το μυστικό βρίσκεται στη σύνδεση των κυττάρων που παράγει η άσκηση και που το ανοσοποιητικό σύστημα χρησιμοποιεί κατά των ιών και των βακτηριδίων. Αυτά, κατά τη διάρκεια της άσκησης μεταφέρονται και κινούνται ταχύτερα μέσω του οργανισμού και συμβάλουν στην προστασία του. Όταν τελειώνει η προπόνηση, ο οργανισμός επανέρχεται σε φυσιολογικά επίπεδα, μα όσο πιο συχνά γυμνάζεται κάποιος, τόσο ο οργανισμός του γίνεται σταδιακά πιο ισχυρός απέναντι στους εξωτερικούς εισβολείς που απειλούν την υγεία μας».