Άσκηση και κορωναϊός [συνέντευξη]

Συνέχεια άρθρου

Γενικότερα πρέπει να επιλέγεται η άσκηση μέτριας έντασης καθώς έχει υποστηριχθεί στην πάροδο των χρόνων ότι δρα προστατευτικά .Η υπερβολικής έντασης άσκησης σε επίπεδα οξειδωτικού στρες μπορεί δυνητικά να δημιουργήσει πρόσφορο έδαφος για την ανάπτυξη ασθενειών αλλά και να αποδυναμώσουν το ανοσοποιητικό σύστημα του ασκούμενου .Η ήπια έντασης άσκηση επίσης προτιμάται αλλά σε ιδιαίτερες περιπτώσεις χρόνιων ασθενειών όπως ο καρκίνος όπου εκεί χρειάζεται περαιτέρω εποπτεία από εξειδικευμένο άτομο στον χώρο υγείας.

Πως η άσκηση βοηθάει και όσους έχουν καρκίνο εν μέσω κορωνοιού;

Οι καρκινοπαθείς ως μερίδα πληθυσμού που ανήκει στα χρόνια νοσήματα, είναι αρκετά ευάλωτοι στις λοιμώξεις και ειδικά αυτό το διάστημα που ο κορωναιος έχει την τιμητική του. Οι καρκινοπαθείς είναι πιο σκληροί πολεμιστές από αυτούς που δεν πάσχουν διότι έχουν πολλά μέτωπα να αντιμετωπίσουν. Πολεμούν τα καρκινικά κύτταρα, πολεμούν τις επιπτώσεις των αντικαρκινικών θεραπειών που μια από τις σημαντικότερες είναι η έκπτωση του ανοσοποιητικού τους συστήματος αλλά και κάθε μέρα βρίσκονται σε κίνδυνο μην πάθουν οποιαδήποτε μόλυνση συμπεριλαμβανομένου και του κορωναιου . Η μερίδα αυτή του πληθυσμού χρειάζεται εξειδικευμένα πρωτόκολλα εξάσκησης και σε περιβάλλον προστατευμένο από οποιαδήποτε απειλή .

Ακόμα και εκείνοι που έχουν ιαθεί από καρκίνο και είναι σε φάση ανάκαμψης πρέπει να παίρνουν διπλές προφυλάξεις. Η άσκηση σε αυτόν τον πληθυσμό θα λέγαμε ότι είναι συνώνυμη με την ίδια τη ζωή. Και αυτό γιατί είναι ικανή να δράσει πολυεπίπεδα και να δυναμώσει πολύπλευρα το σώμα που δίνει πολλές μάχες. Πέραν του ότι βελτιώνει όλες τις επιπτώσεις των αντικαρκινικών θεραπειών ενισχύει πολύ σημαντικά το ανοσοποιητικό αυξάνοντας τον αριθμό των λεμφοκυττάρων και των φαγοκυττάρων που είναι υπεύθυνα για την άμυνα του οργανισμού σε απειλές όπως ο κορωναιος ενώ ταυτόχρονα αυξάνει τη δραστικότητα των κυττάρων φονιάδων που είναι υπεύθυνα για την μάχη έναντι των καρκινικών κυττάρων.

Βέβαια η άσκηση σε αυτόν τον πληθυσμό πρέπει να γίνεται με σύνεση και από εξειδικευμένο επαγγελματία υγείας.Και μην ξεχνάτε. Λειτουργούμε χωρίς πανικό και υπεύθυνα.

Πολίτες που ανησυχούν ότι πάσχουν από λοίμωξη του αναπνευστικού (πυρετό ή/και βήχα ή/και δύσπνοια) και ήρθαν σε επαφή με πιθανό ή επιβεβαιωμένο κρούσμα ή έχουν ιστορικό ταξιδιού σε πληττόμενες χώρες θα πρέπει να επικοινωνούν με τον ΕΟΔΥ

Δεν θα πρέπει να επισκέπτονται ιδιωτικά ιατρεία, εφημερεύοντα νοσοκομεία, εξωτερικά ιατρεία κ.λπ. Ο ΕΟΔΥ θα μεριμνήσει για την διακομιδή τους σε νοσοκομεία αναφοράς του κορονοϊού. Χρήσιμες πληροφορίες εδώ.

Covid-19 | Σωστή ενημέρωση

Για πληροφορίες σχετικά με τον κορονοϊό καλέστε στη γραμμή 24ωρης λειτουργίας του ΕΟΔΥ: 1135

Χρήσιμα links: