To Pilates Reformer είναι η απόλυτη μορφή εκγύμνασης

To Fit Spot 47 καλωσορίζει το Pilates Reformer στον χώρο του. Καλωσορίζει την απόλυτη μορφή γυμναστικής, μια τεχνική με τόσες παραλλαγές, τόση ιστορία και τόσα οφέλη. Αυτό που μας κάνει να λατρεύουμε όμως το Pilates Reformer περισσότερο από όλα είναι ότι 

Τι είναι το Pilates Reformer

To Reformer είναι το πιο γνωστό και ευρέως χρησιμοποιημένο μηχάνημα του Pilates. Είναι ένα πολυόργανο που έχει την μορφή κρεβατιού, πάνω στο οποίο μπορείτε να εκτελείτε ασκήσεις για όλο το σώμα ανάλογα με την θέση που παίρνει το σώμα επάνω στο όργανο με την καθοδήγηση του εξειδικευμένου προπονητή.

Υπάρχουν περισσότερες από 200 ασκήσεις που  έχουν σχεδιαστεί για το reformer. Ο συνδυασμός  ασκήσεων γυμνάζει όλο το σώμα και  προσφέρει  μυϊκή ενδυνάμωση, ελαστικότητα, λειτουργική μυϊκή δράση, σωστή στάση σώματος & ευθυγράμμιση, βελτίωση της ισορροπίας, καλύτερο συντονισμό, επίγνωση του σώματος και της κίνησης.

Ορισμένες ασκήσεις εκτελούνται με το καρότσι ακίνητο και άλλες με κινούμενο, ενώ ο μαθητής μπορεί να είναι ξαπλωμένος, καθιστός ή όρθιος. 

Είναι ιδανικό και για άντρες και για γυναίκες κάθε ηλικίας.  

Το Pilates Reformer είναι για όλους

Ενδυναμώνει ιδιαίτερα την μέση, αυχένα, πλάτη και απευθύνεται σε όλους. Μπορεί να αποτελέσει ήπια γυμναστική για μία έγκυο γυναίκα, ασφαλή για έναν υπερήλικα και δυναμική για έναν αθλητή. Επίσης, συστήνεται από ορθοπεδικούς και φυσικοθεραπευτές ως ο ιδανικός τρόπος εκγύμνασης για την πρόληψη και την αντιμετώπιση τραυματισμών.

Σύμφωνα με τον εμπνευστή του, Joseph Pilates, στα πρώτα δέκα μαθήματα νιώθεις τη διαφορά, στα είκοσι τη βλέπουν οι άλλοι και στα τριάντα έχεις ένα νέο σώμα!

Στις ασκήσεις που εκτελούνται στο reformer το βάρος του σώματος και οι αντιστάσεις διαφοροποιούν τη συνθετότητα και το επίπεδο δυσκολίας της άσκησης.  Το reformer είναι φτιαγμένο με τρόπο ώστε  να προσαρμόζεται σε όλους τους σωματότυπους.

Τα οφέλη του Pilates Reformer

1. Γυμνάζει όλο το σώμα

Σε αντίθεση με άλλα είδη γυμναστικής που επικεντρώνονται σε συγκεκριμένα σημεία του σώματος, το pilates reformer γυμνάζει εξίσου όλο το σώμα. Ενώ το απλό pilates είναι τέλειο για να γυμνάσεις τον κορμό σου, το κρεβάτι έχει τα ίδια αποτελέσματα στον κορμό, γυμνάζοντας όμως ταυτόχρονα και τις υπόλοιπες μυϊκές ομάδες. Πόδια, χέρια, πλάτη, κοιλιά, όλα τα σημεία του σώματος συμμετέχουν στις ασκήσεις! Θα το καταλάβεις για τα καλά την επόμενη μέρα της άθλησης!

2. Αυξάνει τη μυϊκή δύναμη

Τα ελατήρια της κατασκευής προσφέρουν συνεχώς αντίσταση καθώς εκτελείς τις κινήσεις, με αποτέλεσμα να δυναμώνουν οι μύες και να τονώνεται το σώμα. Τα ελατήρια αυτά μπορεί να προσαρμοστούν στις ανάγκες σου, δηλαδή υπάρχουν διαβαθμίσεις, από πιο χαλαρά ως πιο σκληρά. Έτσι, μπορείς να αντιλαμβάνεσαι την πρόοδο με την πάροδο του καιρού και να θέτεις νέους, πιο υψηλούς στόχους.

3. Είναι η ιδανική μέθοδος για σωστή στάση σώματος

Η εκγύμναση του κορμού κατά το μάθημα στο κρεβάτι pilates δε βοηθά μόνο στο να σχηματίσεις τους τέλειους κοιλιακούς αλλά και στο να βελτιώσεις τη στάση του σώματός σου, που τείνει να επιδεινώνεται από την καθιστική ζωή που κάνουμε. Οι ασκήσεις στο κρεβάτι θα δυναμώσουν τους μύες της πλάτης και θα βοηθήσουν στην ευθυγράμμιση της σπονδυλικής στήλης. Έτσι, θα ξεφορτωθείς αυτή την ελαφριά καμπούρα που μπορεί να σε ταλαιπωρεί και θα δείχνεις ψηλότερη.

4. Σε βοηθά να χαλαρώσεις

Όπως και στο απλό pilates, έτσι και στο reformer  θα πρέπει να είσαι συγκεντρωμένη στην αναπνοή σου για να βγει σωστά η κίνηση. Έτσι, μαθαίνεις να αναπνέεις σωστά, πράγμα που είναι πολύ σημαντικό και έξω από την αίθουσα. Είναι γνωστό ότι οι σωστές αναπνοές μας βοηθούν να αντιμετωπίσουμε αγχωτικές καταστάσεις και να χαλαρώσουμε, αδειάζοντας το μυαλό μας.

5. Μειώνει το σωματικό λίπος

Με την άσκηση στο reformer ενισχύεται ο μεταβολισμός, δηλαδή η ικανότητα του οργανισμού να καίει θερμίδες. Η αυξημένη μυϊκή μάζα αυξάνει τον αριθμό των θερμίδων που καίγονται. Έτσι, όταν οι θερμίδες που καίγονται είναι περισσότερες από αυτές που έχουν καταναλωθεί καίγεται το σωματικό λίπος.

6. Έχει θεαματικά αποτελέσματα

Ο εμπνευστής της μεθόδου reformer Joseph Pilates υποστηρίζει ότι με 10 μαθήματα στο pilates reformer νιώθεις τη διαφορά στον εαυτό σου, στα 20 τη βλέπουν οι άλλοι επάνω σου και στα 30 το σώμα σου έχει μεταμορφωθεί! Και πράγματι αυτό δεν είναι υπερβολή αφού όσοι ακολουθούν τακτικά τη μέθοδο έχουν δει θεαματικές αλλαγές στο σώμα τους!

7. Συμβάλλει στην πρόληψη των τραυματισμών

Το pilates reformer είναι η ιδανική μέθοδος εκγύμνασης για την πρόληψη και την αποκατάσταση των τραυματισμών. Κατά την άθληση στο κρεβάτι, οι κινήσεις είναι ήπιες και συστηματικές, ενώ απουσιάζουν οι απότομες και γρήγορες κινήσεις κατά τις οποίες ο αθλούμενος μπορεί να χάσει τον έλεγχο και να τραυματιστεί. Επιπλέον, το γεγονός ότι τα τμήματα είναι ολιγομελή και υπάρχει πάντα επιτήρηση από ειδικό γυμναστή και εξατομικευμένο πρόγραμμα μειώνει ακόμα περισσότερο την πιθανότητα τραυματισμού.

Η ζωή του Joseph Pilates και η ιστορία του Pilates Reformer

Ο Τζόζεφ Ουμπέρτους Πιλάτες γεννήθηκε το 1880 στο Μένκενγκλάντμπαχ, της Γερμανίας από πατέρα Ελληνικής καταγωγής και μητέρα Γερμανίδα. Ο πατέρας του ήταν πολυβραβευμένος γυμναστής και η μητέρα του ασχολούνταν με ολιστικές θεραπείες (όχι στα τεχνητά φάρμακα, όχι στις εγχειρήσεις). Ως παιδί συχνά έπεφτε θύμα bullying, εξαιτίας δύο γεγονότων: του επωνύμου του (Πόντιος Πιλάτος) και του γεγονότος ότι ήταν ιδιαίτερα φιλάσθενος και ταλαιπωρούνταν από άσθμα, ρευματικά και ραχίτιδα (η ραχίτιδα προκαλείται από την έλλειψη βιταμίνης D, έχει σχέση με τα πόδια περισσότερο παρά με την ράχη). Από πολύ μικρός και χάρη στο backround των γονιών του, αγωνίστηκε να ξεπεράσει τα «μειονεκτήματά» του. Ξεπέρασε την ραχίτιδα κάνοντας ασκήσεις στην ύπαιθρο με τα εσώρουχα, οι ασκήσεις στον καθαρό αέρα τον γιάτρεψαν από το άσθμα και τον ρευματοειδή πυρετό. Γρήγορα έφτασε στο συμπέρασμα, ότι όλα τα δεινά της υγείας μας προκαλούνται από την κακή στάση του σώματος, την προβληματική αναπνοή και τον μοντέρνο τρόπο ζωής. Άρχισε λοιπόν να κινείται προς την δημιουργία μιας σειράς από ασκήσεις, ώστε να διορθώσει την στάση του σώματος, τον συντονισμό, την δύναμη, την ευλυγισία και την ισορροπία. Το 1912 πήγε στην Αγγλία για μετεκπαίδευση στο μποξ ενώ έφτασε στο σημείο να προσληφθεί από την Scotland Yard, ως εκπαιδευτής στην αυτοάμυνα.

EVEN IF YOU FOLLOW NO OTHER INSTRUCTIONS, LEARN TO BREATH CORRECTLY.

Όμως τον πρόλαβε ο Ά Παγκόσμιος Πόλεμος και φυλακίστηκε. Εκεί βοηθούσε τους φυλακισμένους, να διατηρήσουν την υγεία τους κάτω από τις άθλιες συνθήκες της φυλακής. Κάποιοι αιχμάλωτοι ήταν καθηλωμένοι στο κρεβάτι και δεν μπορούσαν να συμμετάσχουν στις ασκήσεις του. Ο Τζόσεφ τότε, έβγαλε ελατήρια από τα κρεβάτια και τα έδεσε στα κεφαλάρια! Έτσι οι κατάκοιτοι αιχμάλωτοι γυμνάζονταν και ο Πιλάτες ανακάλυψε τις αντιστάσεις με ελατήρια! Με «κάποιον μαγικό τρόπο» κατά την διάρκεια της μεγάλης επιδημίας γρίπης του 1918, κανένας πολίτης ή στρατιώτης αιχμάλωτος στο στρατόπεδο συγκέντρωσης που βρίσκονταν υπό την επίβλεψή του, δεν έχασε την ζωή του.

Αναλυτικά η ιστορία βρίσκεται σε πιο παλιό μας άρθρο εδώ. 

Κλείσε τώρα το επόμενο σου μάθημα Pilates Reformer στο Fit Spot 47